Znalca z kauzy Veľký Slavkov ešte neobžalovali

19.02.2013 Bratislava

Bratislava 19. februára (TASR) - S návrhom na podanie obžaloby polícia ukončila vlani v novembri vyšetrovanie súdneho znalca Milana P., ktorý podľa nej úmyselne predložil Okresnému súdu v Poprade nesprávny znalecký posudok. Aj na jeho základe súd rozhodol, že Slovenský pozemkový fond (SPF) má zaplatiť cyperskej firme Ermanno Trade and Invest Limited viac ako 62 miliónov eur za zmarenú investíciu vo Veľkom Slavkove. Na súd si však obvinený znalec ešte počká.

"Obžaloba zatiaľ podaná nebola, bolo potrebné doplniť spisový materiál," povedala TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Vladimíra Gedrová. Podľa polície bol znalcov posudok nesprávny po obsahovej, formálnej a metodickej stránke. Ak by ho súd uznal za vinného, môže mu hroziť štvor- až desaťročný trest.

Sudca Okresného súdu v Poprade vyhlásil rozsudok 26. októbra 2010. Podľa tohto rozsudku SPF najskôr súhlasil s prevodom pozemkov vo Veľkom Slavkove, neskôr ich podstatnú časť previedol na tretie osoby. Firme AR park, ktorá na nich chcela postaviť rekreačnú zónu, tým údajne vznikla škoda v spomínanej výške. Pohľadávku neskôr previedla na cyperskú spoločnosť. Podľa SPF v tomto prípade existuje podozrenie zo spáchania ďalšie trestného činu. "Doposiaľ nezistené osoby mali vyhotoviť alebo si nechať vyhotoviť sfalšované listinné dôkazy o fiktívnych obchodných transakciách, ktoré prezentovali na súdnom konaní ako pravé," informoval hovorca fondu Ľudovít Kavjak.

Prvostupňový rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, pretože SPF sa odvolal. Rozhodnúť má senát Krajského súdu v Prešove. Na predsedníčku tohto senátu medzitým podal minister spravodlivosti Tomáš Borec návrh na disciplinárne stíhanie. Práve v tomto prípade mala urobiť hrubé chyby, za ktoré by podľa ministra mala prísť o talár. Disciplinárny súd ministrovej žiadosti o pozastavenie výkonu funkcie sudkyne do konečného rozhodnutia o jej vine alebo nevine nevyhovel.
 

Vyberte región